Jdi na obsah Jdi na menu

Jak to všechno začalo...

20. 12. 2007

Historie Vaření nesahá zas tak moc daleko. Celá akce vznikla zcela náhodou a spontánně. Zrod myšlenky se datuje na 12. září, 18:35 odpoledne, kolem roku 2003. Toho dne jsme byli poklábosit, co je zase nového. Jestli mě paměť neklame, byl přítomen Mára, Qido a já=Vr (pokud jsem na někoho zapomněl, omlouvám se a dopíšu). Debata se stočila až na téma "jídlo a my". Po menší výměně názorů mezi Qidou a Tomem "zda jsou buřty na víně lepší než vytuněná bramboračka (ale JEN od Vitany)" někdo nadhodil, že bychom mohli změřit síly. Jakým způsobem - to jsme ještě netušili. Během několika dalších srazů s našimi základkovými kumpány byl stanoven 1. termín, 1. pravidla, 1. rámcový harmonogram a především místo, kde celá žrací orgie proběhne. Po absolvování úvodního ročníku bylo všem zúčastněným (4 kuchaři) jasné, že vše se musí nejen zopakovat, ale i zpravidelnit. Vzhledem k obrovskému úspěchu to nebyl problém a od té doby probíhá Vaření pravidelně v ročním intervalu s lepšími a většími ohlasy.

Vaření 2003 - Sedlec
Premiérový, zkušední ročník za účasti 4 kuchařů - Máry, Qida, Čermise a Toma.
Jedná se o ročník, který nebyl zdokumentován. Výprava dorazila až v sobotu a vařit se začalo hned. Jestli mě paměť neklame, ochutnali jsme jídla jako jahody v těstíčku, těstoviny se špenátem, tuňákový salát, buřty na pivě, bramboračku, topinky s houbovou směsí, tousty s míchnými vajíčky, PIZZA! a určitě některé další výtvory. Jídla se podávala co hodinu a termín byl dubnový. Absolutně jsme nepřemýšleli nad strukturou jídel, ani nad časovým harmonogramem. Po obrovském úspěchu jsme se všichni shodli na tom, že další ročník BUDE!

Vaření 2004 - Sedlec
Druhý ročník, kterého se zůčastnili všichni.Opět jsme vyjeli vařit v Dubnu. Mára vytvořil 1. jídelní lístek a poprvé se dělala Boule. Konzumace některých dobrot byla také poprvé přesunuta ven na zahradu. Qido udělal a přivezl utopence, kteří dotvářeli celkové schéma víkendu.

Vaření 2005 - Sedlec
Třetí ročník se zapsal zlatým písmem do historie hned z několika důvodů:
1/ Účast byla 100%
2/ Vydařilo se nám výjimčně počasí
3/ Poprvé se dělal Kaliguláš
4/ Jídelní lístek byl strukturován podle chuti, velikosti, druhu jídla atd.
Při této akci jsme poznali, že ideální doba na pořádání je některý z letních měsíců.

Vaření 2006 - Sedlec
Čtvrtý a pravděpodobně nejparádnější ročník - především díky akci konané na seleckém hřišti: Derby Sedlec - Prčice. Vaření jsme přesunuli na červnový víkend. Nedostavil se kuchař Vajsik. Nad jídelním lístkem jsme tentokrát velmi přemýšleli a složili jsme ho tak, aby po sobě byla vždy jiná pochutina. Také některé intervaly byly posunuty na 1,5 hod. Kvůli báječnému počasí jsme přurušili kolem 14. hodiny naší činnost a vyrazili jsme poprvé okusit selecký rybník. To samé se nám podařilo cca o 10 hodin později! Vytvořili jsme také zajímavý rekord - 4hodinová debata na jedno krásné téma (vsedě na hřišti).

Vaření 2007 - Sedlec
Pátý ročník, konaný opět bez Vajsika se vyznačoval především pečlivě vypracovaným jídelníčkem, nad kterým jsme dumali mnoho minut! 3 odvážlivci se zúčastnili místního běhu Terryho Foxe, odměnou jim za to bylo exkluzivní triko S-P.

Vaření 2008 - Sedlec
Šestý ročník proběhl opět ve skvělé atmosféře. Podrobné info na těchto stránkách.

Vaření 2009
První ročník konaný mimo naše obvyklé teritorium. Úroveň? Opět skvělá!

Vaření 2010 - Hvozdnice
 

Vaření 2019

Místo: Hvozdnice, složení: všichni kromě Čermise (porod). Téma: Fastfood. Téma bylu suše dodrženo, všichni kuchaři předvedli svůj um a opět dokázali, že jejich schopnosti nekončí na zahradě či v dílně, ale směle pokračují i na kuchyňské lince/plotně. Jednalo se o 16. ročník této unikátní akce. Tradice "pouze muži, žádná manželka", stále dodržena! Doufejme, že toto tabu nepadne nikdy. Vaření 2019 se vyznačovalo, jako vždy, vysokou kvalitou po všech stránkách, ovšem nic zásadního se nestalo a tím pádem se jednalo o klasický, tradiční, svěle vystavěný ročník.